Oslo, Norge
+4745037630
Arvin0809@outlook.com

Hva er grønn disruptiv endring?

My WordPress Blog

Hva er grønn disruptiv endring?

Disruptiv endring er en prosess hvor mindre firmaer med svak økonomisk posisjon klarer å utfordre de større og veletablerte aktørene på markedet. Det den disruptive aktøren gjør for å kunne utfordre de veletablerte aktørene er å prissettproduktene sine lavere. Etter hvert som det utvikles og økonomien til den nye aktøren blir mere stabil vil kundene velge den nye aktøren sine produkter. Dette gjøres aktivt med bærekraftige produkter. Grønn disruptiv endring vil si at det er en prosess hvor mindre firmaer med mål om en mer bærekraftig verden klarer å utfordre de veletablerte aktørene på markedet. Ved å pris-sette de bærekraftige produktene riktig vil kunder velge disse fremfor de dyrere produktene med mindre fokus på bærekraft.

https://www.google.com/search?q=a+timeline+of+change+industrial+change&tbm=isch&ved=2ahUKEwizmovq0vfnAhVJvCoKHQt6AXwQ2-cCegQIABAA&oq=a+timeline+of+change+industrial+change&gs_l=img.3…616&biw=1242#imgrc=nVqlPKb1ykJV0M

Ett eksempel kan være om man tar ett produkt som allerede finnes på markedet, men som har sine utfordringer fordi det ikke er bærekraftig. Da kan en mindre aktør utfordre det firmaet ved å skape ett liknende produkt som er bærekraftig og har bedre pris. Dette er slik de små aktørene kan jobbe seg opp til stabil økonomi.

Det grønne skiftet har på mange måter blitt en disruptiv endring. Ett eksempel på dette er i bilindustrien, og mere spesifikt elbiler. Bilindustrien ignorerte i lang tid at nisjen for elbiler vokste. Den nye teknologien som kom med elbiler var i starten umoden og ikke pålitelig, og rekkevidde var også ett problem elbilene hadde. Men etter hvert som teknologien ble utviklet mer, økte kvaliteten og aktørene kunne nå konkurrere mot andre i lukssussegmentet. Ett godt eksempel på dette er Tesla sine nyeste biler, de konkurrerer nå med kunder som kjøper luksusbiler i det amerikanske markedet.

En illustrasjon av hvor mye mer miljøvennlig en el-bil er.
Livsøpsanalyse elbil vs fossilbil
https://elbil.no/hvor-klimavennlige-er-elbiler/?fbclid=IwAR0elAdueRUxHnJcS8SgLBfBMnFrMGCRSZGH0SNuZbY55Y79saS-doRBuBs

Etterspørselen etter nye bærekraftige produkter avhenger i stor grad av forhold som: hvilke fordeler og ulemper har produktet, er det noe risiko ved kjøpet, er det lett brukervennlig, pris osv. Spredningen av mere bærekraftige løsninger og produkter avhenger av at konkurransen i markedet fungerer.

Etter at vi har sett flere «plast-hvaler» med magen full av plast, har det blitt satt fokus på hvilke skader forurensing av havet kan gjøre. Etterspørselen etter å minske bruken av plast har presset aktørene til å tenke innovativt med bruken av materialer. Dette ser vi stadig utvikles med flere aktører her i Norge. For eksempel har Kims-potetgull begynt med miljømerking på hvordan man på riktig måte skal kaste pose etter den er tom. En annen aktør som har satt i gang tiltak er Imsdal. Imsdal har nå utviklet nye vannflasker med 100% resirkulert plast, og kunder velger derfor dette fremfor andre aktører. Plast og emballasje problemet er en ting forbrukere er opptatt av, og når aktører tilbyr noe nytt på den fronten blir det kjøpt ovenfor den andre aktøren.

Bilderesultater for imsdal 100 resirkulert plast

https://www.google.com/search?q=imsdal%20100%20resirkulert%20plast&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiexd6ms_HnAhUxi8MKHQSuCrMQ_AUoAXoECAsQAw&biw=1280&bih=578&fbclid=IwAR3WNEop_4NXMLIUi4nju5RPvraDrApSswcFUor0-TwD7-oq473F4nxK620#imgrc=cISIfS_ahqBQgM

Bærekraft krever et klart forhold mellom entreprenørskap og innovasjon. Vinnerne i dette disruptive grønne skiftet er de bedriftene som forstår hvordan nye ledelsesmodeller kan brukes for å nå bærekraftige resultater.

Kilder

Grønn markedsføringsledelse, Fagbokforlaget

https://www.google.com/search?q=imsdal%20100%20resirkulert%20plast&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiexd6ms_HnAhUxi8MKHQSuCrMQ_AUoAXoECAsQAw&biw=1280&bih=578&fbclid=IwAR3WNEop_4NXMLIUi4nju5RPvraDrApSswcFUor0-TwD7-oq473F4nxK620#imgrc=cISIfS_ahqBQgM

https://www.google.com/search?q=a+timeline+of+change+industrial+change&tbm=isch&ved=2ahUKEwizmovq0vfnAhVJvCoKHQt6AXwQ2-cCegQIABAA&oq=a+timeline+of+change+industrial+change&gs_l=img.3…616&biw=1242#imgrc=nVqlPKb1ykJV0M

https://elbil.no/hvor-klimavennlige-er-elbiler/?fbclid=IwAR0elAdueRUxHnJcS8SgLBfBMnFrMGCRSZGH0SNuZbY55Y79saS-doRBuBs

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *