Oslo, Norge
+4745037630
Arvin0809@outlook.com

The true cost, den mørke siden bak tekstilindustrien

My WordPress Blog

The true cost, den mørke siden bak tekstilindustrien

I denne ukens blogginnlegg skal vi se på dokumentarfilmen «The true cost» og de mørke sidene i klesindustrien.

The true cost er en dokumentarfilm som kom ut i 2015. dokumentarfilmen handler om det som kalles «fast fashion» og den mørke baksiden av klesindustrien. Det handler om hva vi har på oss, hvem som lager klærne, og industriens påvirkning av verden. Dokumentaren drar vekk gardinene og viser hvem som virkelig betaler prisen for klærne vi kjøper.

https://www.google.com/search?q=the+true+cost&bih=578&biw=1280&hl=no&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=CH4LlO-f67YGwM%253A%252CC8q7FUYqWgOt9M%252C_&vet=1&usg=AI4_-kS7w60CTEBn-OhLV9tSKrB4wJ-xNg&sa=X&ved=2ahUKEwjgyOKMnr3oAhUix4sKHcJ8BCcQ_h0wGnoECAYQBQ#imgrc=CH4LlO-f67YGwM:

De store motegigantene bruker i dag billig arbeidskraft for å tilfredsstille forbrukerens etterspørsel om billige nymotens klær. Det motegigantene gjør er å lage klesfabrikker i områder og land hvor mennesker er så desperate at de tar luselønn og elendige arbeidsforhold kun for å kunne ha en jobb. Slike områder er å se i både Bangladesh og Kambodsja.

I filmen « The true cost» får vi se hvilke arbeidforhold og etiske forhold de ansatte på disse klesfabrikkene lever under. Lønningene er skamfullt lave, arbeidsforholdene er elendige og folk er desperate etter arbeid. Det store behovet for produksjonslokaler resulterte i å bygge i høyden på allerede slitte og usikre bygninger. Noe som også gjør at bygningene er høye og utrygge, det er få nødutganger og ekstremt dårlig inneklima.

I dokumentaren får man ett innblikk i hvor elendige arbeidsforholdene er. I 2012 oppstod det en brann i en av fabrikkene. På grunn av mangelen på nødutganger og elendig inneklima valgte flere av arbeiderne å hoppe ut fra vinduene i de høye bygningene og omkom. Ett år senere i 2013 raste en hel bygning i Rana Plaza ned og flere tusen mennesker døde som følge av ulykken og enda flere ble skadet.

https://www.google.com/search?q=rana+plaza&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=unSbzrr7Vk3MDM%253A%252Cxynw4DMl81P2vM%252C%252Fm%252F0tkj7_z&vet=1&usg=AI4_-kSh46vsoQEPSAvGZ_iLmsBGU5ucKQ&sa=X&ved=2ahUKEwjlv-udpL3oAhVB_SoKHXtWCfEQ_B0wEnoECAgQAw#imgrc=gihQrL0hSWAnxM

Det viste seg faktisk at dagen før ulykken hadde alle de ansatte blitt sendt hjem på grunn av store sprekker i bygningen. De ble dagen ulykken skjedde ringt opp og kalt til jobb og fikk beskjed om at sprekkene var sjekket og ufarlige. Noe som viste seg å være feil. De som ikke ønsket å jobbe i det utrygge bygget ble truet med å miste jobben og ikke få noe lønn for arbeidet sitt.

Det er kjent blant mennesker over hele verden hvordan tekstilindustrien funker. Vi vet at lønnen er ekstremt lav, arbeidsforholdene er elendige og mennesker blir tvunget og truet med livet om de protesterer mot arbeidsforholdene. I dokumentaren ser vi ett eksempel på dette. En hel gjeng med tekstilarbeidere brukte loven og skrev en liste med krav de hadde for jobben de har gjort og gav denne til sjefen sin. Dette ble svart med vold mot arbeiderene og arbeiderene turte ikke lenger å stille krav.

Kleskjedenes fraskriver seg ansvaret for dette og bruker det som unnskyldning at de ikke eier fabrikkene og kan derfor ikke stå ansvarlig for det. Filmen viser at for hver 1000$ H&M tjener får en tekstilarbeider 1 cent i lønn.

Filmen er en viktig film som setter fokus på et stort, aktuelt og forferdelig problem vi har i verden. Dette problemet må klesgigantene ta ansvar for, men realiteten er dessverre at de ikke gjør det. Men filmen bringer den mørke siden av bransjen frem, noe som gjør folk bevist, det er bra.

Kilder:

The true cost filmen

Bilde 1: https://www.google.com/search?q=the+true+cost&bih=578&biw=1280&hl=no&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=CH4LlO-f67YGwM%253A%252CC8q7FUYqWgOt9M%252C_&vet=1&usg=AI4_-kS7w60CTEBn-OhLV9tSKrB4wJ-xNg&sa=X&ved=2ahUKEwjgyOKMnr3oAhUix4sKHcJ8BCcQ_h0wGnoECAYQBQ#imgrc=CH4LlO-f67YGwM:

Bilde 2: https://www.google.com/search?q=rana+plaza&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=unSbzrr7Vk3MDM%253A%252Cxynw4DMl81P2vM%252C%252Fm%252F0tkj7_z&vet=1&usg=AI4_-kSh46vsoQEPSAvGZ_iLmsBGU5ucKQ&sa=X&ved=2ahUKEwjlv-udpL3oAhVB_SoKHXtWCfEQ_B0wEnoECAgQAw#imgrc=gihQrL0hSWAnxM

https://truecostmovie.com/about/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *